Do stołu podano, czyli teatr na widelcu

Projekt ma na celu wzbogacić warsztat pracy nauczyciela pracującego z dziećmi zarówno w trybie stacjonarnym jak i zdalnym.


Obecnie, w dobie utrudnionego kontaktu warto podjąć próbę uatrakcyjniania pracy zdalnej. Jak to zrobić w prosty sposób, tak by zaciekawić i zmotywować dzieci do współtworzenia zajęć? Teatr to miejsce magiczne, które przenosi nas do świata wyobraźni i przygód.


Zajęcia prowadzone z udziałem pacynki będą atrakcyjną formą przekazywania wiedzy. Podczas zajęć można stworzyć mini teatrzyk, który da dziecku możliwość bycia widzem. Pacynka pomoże przeprowadzić eksperyment, wcieli się w bliską dziecku rolę. Starsi uczniowie odegrają małą etiudę. W prosty sposób zaciekawimy, ale i zmotywujemy dzieci do współtworzenia zajęć.


Chcielibyśmy aby zaproponowane spotkania były inspiracją do każdej nawet najmniejszej aktywności teatralnej w formie stacjonarnej i zdalnej. W teatrze dzieją się cuda! Działania teatralne bowiem rozwijają wyobraźnię, pomagają zwalczyć nieśmiałość, budują poczucie własnej wartości, wyciszą, uspokajają, kształtują umiejętność skupienia uwagi. Ponadto wzbogacają słownictwo i pobudzają do kreatywności. Aktorstwo uczy wyrażać emocje, ale co najważniejsze umiejętnie rozładowuje stres, uwalnia nagromadzone w ciele napięcia i nadmiar negatywnych emocji.


Zachęcamy do działania i wprowadzania nawet najmniejszych akcentów zabaw teatralnych zarówno w nauczaniu stacjonarnym jak i zdalnym. Mamy nadzieję, że zaproponowane formy doskonalenia będą pomocne w tworzeniu i mini eksperymentowaniu z teatrem.


W ramach projektu realizowane są warsztaty plastyczne online:

Zróbmy teatrzyk – pacynka w sieci – nabór do 2 grudnia 2020 roku.
● Zróbmy teatrzyk – spotkanie z kukiełką


Uczestnicy dowiedzą się jak łatwo i pomysłowo wykonać pacynkę, kukiełkę. Wykonana lalka będzie wstępem do cyklu spotkań online z animacji pacynką. Warsztaty poprowadzi Joanna Stanowska – aktorka teatru lalek.

I część – ABC Teatru Lalek – warsztaty animacji pacynką – grudzień 2020
II część – Rytm i ruch w teatrze lalek – budowanie roli, etiudy i spektaklu. Styczeń 2021


Podsumowaniem działań w roku szkolnym 2020/2021 będzie przesłanie do koordynatora Projektu własnego pomysłu na zastosowanie pacynki w pracy zdalnej w postaci zdjęć, filmiku czy scenariusza. Wszystkie chwyty dozwolone. Wspierajmy się i inspirujmy nawzajem!


Koordynator projektu Aleksandra Banach



Joanna Stanowska – aktorka, lalkarz, reżyser, pedagog, trener, specjalista ds. edukacji osób dorosłych. Od 2012 roku prowadzi własną firmę – agencję artystyczną -Jo Art Show. Tworzy i realizuje różnorodne eventy, spektakle teatralne w tym lalkowe lalkowe, pokazy cyrkowe, pokazy ogniowe. Jest aktorką teatralną oraz filmową. Wyreżyserowała ponad 30 spektakli pracując z zawodowcami oraz amatorskimi grupami teatralnymi (dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów a także osób niepełnosprawnych intelektualnie oraz niewidomymi). Tworzy widowiska sceniczne oraz plenerowe. W swojej pracy często wykorzystuje techniki teatru lalek, szczególnie technikę pracy z pacynką, lalką typu muppet oraz teatr cieni. Prowadzi kreatywne warsztaty i szkolenia rozwojowe dla pedagogów, trenerów, nauczycieli, instruktorów pracujących z różnymi grupami wiekowymi. Specjalizuje się w temacie psychomotoryki, motopedagogiki, pedagogiki cyrku i oczywiście pedagogiki teatru.

DSC06496

Edycja I

Jak dawniej wąsacze pili kawę oraz do czego nasi przodkowie potrzebowali tak wielu rodzajów sztućców – między innymi odpowiedzi na te pytania poznali uczestnicy projektu „Do stołu podano, czyli sztuka, literatura na talerzu (i na języku)”, który realizuje płocki Wydział MSCDN we współpracy z Muzeum Mazowieckim w Płocku (seminaria) oraz Biblioteką Pedagogiczną w Płocku (zajęcia biblioteczne).

To dopiero była uczta! Uczta smaków, obrazów, tekstów literackich… Przez cały rok szkolny uczestnicy projektu Do stołu podano… poznawali sztukę i literaturę nie tylko od kuchni. To jednak jeszcze nie koniec! Zgodnie z powiedzeniem – apetyt rośnie w miarę jedzenia – kolejne działania będą kontynuowane w następnym roku szkolnym.

Tematy dotychczasowych spotkań Rozkosze podniebienia, W secesyjnej kuchni i przy stole oraz Co to jest dzieło sztuki. Jak czytać obrazy pobudzały zarówno zmysły smaku, jak również zachęcały do delektowania się artystycznym kunsztem znanych malarzy i pisarzy. Zaplanowane działania objęły także dzieci z placówek biorących udział w Projekcie – zorganizowane specjalnie dla nich zajęcia biblioteczne, między innymi: Pięknie jemy i dziękujemy!, Przyjecie dla misiów czy Owoce są smaczne i zdrowe z pewnością wzbogaciły ich zasób wiedzy na temat kulturalnego zachowania, nie tylko przy stole.

Warto zaznaczyć, że uczestnicy Projektu w tym roku szkolnym rozpoczęli realizację cyklicznych spotkań prowadzonym metodą projektu w swoich placówkach, które będą kontynuowali w kolejnych, powakacyjnych miesiącach.

Dotychczas zrealizowane zajęcia w Miejskim Przedszkolu nr 25 w Płocku, w Samorządowym Przedszkolu w Ciachcinie, w Szkole Podstawowej w Słupi oraz Miejskim Przedszkolu nr 34 w Płocku obserwowała Aleksandra Banach, koordynator komponentu przedszkolno-wczesnoszkolnego, przedmiotów artystycznych oraz zajęć pozalekcyjnych.

ZDJĘCIA

Uwaga, edukacyjni smakosze! Czy wiecie, jaki jest sprawdzony przepis na smaczną i zdrową… naukę? Solidną porcję inspiracji do podejmowania działań twórczych z zakresu nauczania poprzez sztukę, literaturę, języki obce i muzykę doprawić garścią porad o zdrowym odżywianiu oraz aromatyczną szczyptą wiedzy o dobrych manierach przy stole.

Wyjątkowy, kuszący niestandardowymi, twórczymi metodami pracy projekt „Do stołu podano, czyli sztuka, literatura i muzyka na talerzu (i na języku)” zyskał wielu sympatyków. Podczas konferencji inaugurującej cykl działań, która odbyła się w klimatycznej Sali Malarstwa i Rzeźby Muzeum Mazowieckiego, spotkali się uczestnicy – nauczyciele wychowania przedszkolnego, edukacji wczesnoszkolnej, języków obcych, plastyki, zajęć pozalekcyjnych, zaproszeni goście i organizatorzy Przedsięwzięcia z Mazowieckiego Samorządowego Centrum Doskonalenia Nauczycieli Wydział w Płocku oraz wspominanego już Muzeum Mazowieckiego.


Spotkanie rozpoczął wykład „Jedz jak należy…, czyli słów kilka dietetyka o zdrowym żywieniu” Joanny Domańskiej, dietetyka Naturhouse. Następnie „O sztuce dobrego jedzenia” opowiedziała Agnieszka Kaniewska-Płocieniak z Muzeum Mazowieckiego w Płocku.


Cele, założenia i zasady udziału w projekcie przedstawiły Aleksandra Banach i Aneta Gładys – koordynatorki projektu z MSCDN.


Konferencję wzbogacił występ Dominiki Podraski, uczennicy Szkoły Muzycznej w Płocku, która dźwiękami gitary wprowadziła gości w świąteczny nastrój.
Na deser zaserwowano wszystkim uczestnikom możliwość zwiedzania muzealnej ekspozycji „W jadalni, czyli sercu domu”.

O PROJEKCIE         

ZDJĘCIA

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

PROJEKTY MOBILNOŚCI DLA ORGANIZACJI BEZ AKREDYTACJI

Uprzejmie informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ organizuje w dniu 02.02.2022 o godz. 14.00 webinarium informacyjne na temat możliwości realizowania projektów krótkoterminowych mobilności osób uczących się i kadry

PROJEKTY MOBILNOŚCI DLA ORGANIZACJI BEZ AKREDYTACJI

Uprzejmie informujemy, że Narodowa Agencja Programu Erasmus+ organizuje w dniu 02.02.2022 o godz. 14.00 webinarium informacyjne na temat możliwości realizowania projektów krótkoterminowych mobilności osób uczących

Jak ciekawie omawiać szkolne lektury?

Zaprapolskiego, nauczycieli bibliotekarzy ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych na cykl szkoleniowy poświęcony lekturom. Kolejne spotkanie 17 listopada w godz. 15.30-18.30. Temat wykładu: „Dziady” cz. III Adama Mickiewicza – kontekst autobiograficzny, historyczny, ideowy i literacki.szamy nauczycieli języka

ul. Gałczyńskiego 26
09-400 Płock
tel. 24 366-53-66 do 68 / 24 364 45 71
tel. kom. 500 274 304

plock@mscdn.edu.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies na warunkach określonych w Informacji o prywatności. Korzystając z serwisu akceptują państwo te warunki.

Skip to content